JOHN SONNEVELD

Producer, engineer
De biografie van John Sonneveld
John Sonneveld is een producer/engineer die het vak van engineer leert in de fameuze Sound Push studio’s. Hij stapt over naar de DMC studio’s in Baarn waar hij successen opneemt met uiteenlopende acts als Luv’, Maywood, Doris D., Gerard Joling, Diesel, Sandy Coast, Normaal en de Golden Earring. Dan wordt John freelance producer. Begin jaren negentig begint hij zijn eigen pre-production-studio in de catacomben van de Wisseloord studio’s. Tegenwoordig is John Sonneveld nog steeds een veelgevraagd producer/engineer die werkzaam is in verschillende studio’s in zowel Nederland als België.

HET BEGIN

John Sonneveld studeert vijf jaar cello aan de muziekschool en volgt na de ULO een technische opleiding aan de UTO. Daarnaast doet hij ook een zelfstudie radiotechniek. Tussen zijn zeventiende en drieëntwintigste speelt John als basgitarist in verschillende rock/soul bands zoals de The Rocking Jesters (later The Jesters), Tie-Pies, Frank & Burt en The Soul Serenade. Om zijn twee grote liefdes, muziek en techniek, te kunnen combineren, kiest hij uiteindelijk voor het vak van opnametechnicus.

John Sonneveld begint zijn carrière in de opnametechniek wanneer hij als sound-engineer gaat werken in studio Tony Dirne, een kleine privé-studio in Breda.

BLARICUM

John wordt aangenomen bij de Sound Push Studio’s in Blaricum, dé bekende popstudio. Hier leert hij het vak in de praktijk van mensen als Jan Audier en Dick Bakker. Maar het zijn niet alleen rockbands die er hun platen opnemen. De studio wordt ook regelmatig geboekt door bigbands en grote orkesten. De eerste succesvolle popopnames die John daar doet, zijn acts als Tee-Set, Bolland & Bolland, Dizzy Man’s Band, de George Baker Selection, After Tea en Sandy Coast.

DMC STUDIO’S BAARN

John wordt door Bert van Rheenen (alias Chiel Montagne), eigenaar van de DMC Studio’s in Baarn, gevraagd om deze studio weer op de rails te zetten. Na een verbouwing van een half jaar is de studio klaar en al snel volgeboekt. Eén van de eerste bands die John in de DMC Studio produceert, is Livin’ Blues. Andere grote namen die hun platen in de DMC Studio’s opnemen, zijn onder andere Maywood, Luv’, Diesel en Sandy Coast (Eyes of Jenny). John wordt steeds meer een echte rockproducer en werkt samen met Helloïse, Vengeance, Normaal, Sleeze Beez en de Golden Earring.

FREELANCE ENGINEER/PRODUCER

Na tien jaar stopt de DMC Studio en wordt John freelance engineer/producer. Hij werkt in verschillende studio’s, zoals de Bolland Studio’s (Suzi Quatro), Wisseloord (Valensia, Valentine), Bullet Sound (Sleeze Beez), Studio 150 (De Dijk), Studio Zeezicht (Vengeance en Sleeze Beez) en de Lagune Studio van George Kooymans. In deze laatste studio heeft hij als producer/engineer meerdere Golden Earring albums en het debuut album van Anouk gemaakt. Ook Sjako!, Marcel de Groot, Powerplay en Anouk worden daar door hem opgenomen en gemixt.

WISSELOORD

Na het debuutalbum Gaia van Valensia te hebben geproduceerd (samen met Pim Koopman) huurt John in de catacomben van de Wisseloord Studio’s een eigen kleine ruimte waar hij zijn eigen opnameapparatuur neerzet. Op deze manier kan hij de pre-production doen voor het volgende (bewerkelijke) Valensia album. Deze ruimte zal later uitgroeien tot een volledige pre-production- / mix-studio. Ook opnames en edit-werk doet John hier.

GOLDEN EARRING

John produceert in samenwerking met de Golden Earring vele van hun albums, waaronder de 3 succesvolle Naked Truth albums.

DI-RECT

John produceert samen met Holger Schwedt in de Down Under studio het tweede album van de jonge Haagse band Di-rect. Ook is hij de producer van de twee singles van voormalig Motions-zanger Rudy Bennett: Lady Of The Night (2002) en Heart And Soul (2003). John produceert en mixt het jubileumalbum Hotel Grolloo van Cuby + Blizzards.

ANOUK EN GOLDEN EARRING

Samen met Barry Hay en George Kooymans van de Golden Earring produceert John Together Alone, het debuutalbum van de Haagse zangeres Anouk, waarna hij nog veel albums met haar opneemt.

AHOY ZIGGO- EN GELREDOME

John registreert en mixt diverse live opnames van Anouk en Golden Earring in Ahoy, Ziggo- en Gelredome. Deze opnames komen ook uit op cd en dvd (waarvan sommige 5.1 gemixt zijn)

JURK!

John Sonneveld produceert en mixt de albums Avondjurk en Glitterjurk van Jurk! (Jeroen van Koningsbrugge + Dennis van de Ven) Aan diverse nummers van deze albums heeft John meegeschreven en ook gearrangeerd. Ook neemt hij hun theatershows op.

JOHN SONNEVELD

Professional muziek producer en engineer
John Sonneveld producer engineer